Russen moeten zich geen zorgen maken over het feit dat de wisselkoers van de roebel is gezakt tot het laagste punt in twee jaar, zo gaf president Vladimir Poetin deze week aan. Analisten vertelden Business Insider echter dat er genoeg reden tot bezorgdheid is.

De Russische leider vertelde verslaggevers deze week dat de “situatie onder controle is en er absoluut geen reden tot paniek is”, aldus persbureau RIA Novosti.

Poetin schreef de wisselkoersschommelingen van de roebel niet alleen toe aan inflatie, maar ook diverse andere factoren, waaronder de ontwikkeling van olieprijzen en betalingen vanuit de Russische overheid.

De Russische munteenheid handelde woensdag op 114 roebel per dollar, het laagste niveau sinds maart 2022, kort na het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Begin augustus was de koers nog ongeveer 84 roebel per dollar, wat betekent dat de munt in minder dan vier maanden 36 procent in waarde is gedaald.

De Russische centrale bank heeft woensdag ingegrepen om de val van roebel te stuiten. De aankoop van vreemde valuta op de binnenlandse markt werd voor de rest van dit jaar opgeschort om de volatiliteit te verminderen. Vrijdag was de dollar weer ongeveer 108 roebel waard.

Een kop in de staatskrant Rossiyskaya Gazeta luidde woensdag: “Paniekaanval op de Russische valutamarkt”. De krant Kommersant waarschuwde lezers om “zich schrap te zetten”.

De meest recente duikeling van de roebel volgt op sancties van de VS tegen Gazprombank, een van de grootste kredietverstrekkers van Rusland. De sancties beperken het vermogen van de bank om toegang te krijgen tot de wereldwijde financiële markten en om energiebetalingen af te handelen.

Rusland vuurde vorige week ook een hypersonische raket af op Oekraïne, nadat het Oekraïense leger voor het eerst langeafstandsraketten had afgevuurd op doelen in Rusland. De escalatie heeft geleid tot bezorgdheid over verdere economische ontwrichting.

Een zwakke roebel is gunstig voor Russische exporteurs, omdat hun producten daardoor beter kunnen concurreren op de wereldmarkt. Maar tegelijk dreigt de inflatie in Rusland verder op te lopen doordat de import duurder wordt en importeurs geen andere keus hebben dan hun prijzen te verhogen. De hardnekkige inflatie heeft de Russische centrale bank er al toe aangezet om de belangrijkste rentevoet te verhogen tot 21 procent, het hoogste niveau sinds 2003.

De Russische economie lijdt onder de westerse sancties die zijn opgelegd sinds de invasie van Oekraïne, waardoor de energie-inkomsten vorig jaar met bijna een kwart zijn gedaald. Rusland heeft de verkoop van vooral olie verlegd van westerse landen naar India en China om de gevolgen van diverse sancties te verzachten.

Toenemende problemen voor de Russische economie

Strategisch analist Robin Brooks van de Amerikaanse denktank Brookings Institution meldde op X dat de ineenstorting van de roebel laat zien hoe kwetsbaar Rusland is voor sancties.

Hij zei ook dat de terughoudendheid van de Europese Unie om twee jaar terug bepaalde sancties op te leggen mogelijk een economische ramp in Rusland heeft voorkomen.

Valuta-analist George Pavel van handelsplatform Naga.com zegt tegen Business Insider dat de duikvlucht van de roebel te maken heeft met de stijgende inflatie en een groeiend begrotingstekort als gevolg van grote militaire uitgaven in Rusland.

“Het economische pad van Rusland ziet er onhoudbaar uit, tenzij er grote veranderingen plaatsvinden”, zegt hij. Daarbij somt de analist de verschillende problemen van Rusland op, zoals vertragende economische groei, hardnekkige inflatie, een krappe arbeidsmarkt en de enorme kosten van de oorlog in Oekraïne.

Ook de recente daling van olieprijzen is een zorg voor Rusland. Een vat Brent olie, een belangrijke internationale maatstaf, noteerde deze week op iets meer dan 70 dollar, tegen ruim 90 dollar per vat afgelopen april. De prijs van Russische Oeral-olie is in dezelfde periode gedaald van ruim 80 dollar per vat naar 67 dollar per vat.

Dalende olieprijzen vormen een existentiële bedreiging voor Rusland, dat sterk afhankelijk is van de inkomsten van olie en gas, aldus analist Kathleen Brooks van valutahandelsplatform XTB. “De Russische energie-inkomsten krimpen, terwijl de defensie-uitgaven stijgen, nu de oorlog met Oekraïne een intensere fase ingaat. Hoewel president Trump zegt te streven naar een snelle beëindiging van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, kunnen zijn energiebeleid en plannen om de VS nog meer olie te laten oppompen de olieprijs in 2025 nog verder drukken. Dat laatste is ook slecht nieuws voor Rusland.”

LEES OOK: Als Trump Oekraïne helpt om vanuit een positie van kracht te onderhandelen, maakt een vredesdeal met Rusland meer kans, volgens analisten